• Slider Image

Google Analytics 4 (GA4)

Voordat ik meer vertel over Google Analytics 4 (GA4), eerst meer informatie over wat Google Analytics is.

Google Analytics

Google Analytics is een tool waarmee je meer inzicht kunt krijgen in het verkeer en gebruik van je website. Met die informatie kun je je website optimaliseren in de vorm van gebruiksvriendelijkheid, eventuele technische zaken, organische vindbaarheid en ook effectiviteit van gebruikte marketingkanalen.

Om die reden voor mij als online marketeer onmisbaar. Ik haal veel informatie uit de gegevens die ik gebruik voor website, SEO en SEA optimalisaties. Echter, zoals gebruikelijk in de dynamische online wereld, verandert dit. Google vernieuwd en gaat van de laatste jaren gebruikte Universal Analytics (UA) over naar Google Analytics 4 (GA4). In mijn blog google-analytics-4-versus-universal-analytics van maart dit jaar vertel ik meer over de verschillen tussen deze 2 analytics versies.

De belangrijkste verschillen zijn:

  • event based in plaats van session based
  • privacy (aangezien de wetgeving hierin strenger is geworden moeten de tools dat ook)
  • betere cross device meting
  • betere machine learning

Juli 2023

Heb je nog geen GA4? Geen probleem UA werkt nog tot juli 2023. Daarna zul je, als je wilt blijven meten, over moeten op GA4. Maar dat kan ook nu al. De beide analytics versies kunnen namelijk naast elkaar draaien. Op die manier heb je de data nog van UA, maar kun je intussen alvast data verzamelen op GA4 en wellicht ook een beetje ermee oefenen. Het moet namelijk gezegd dat het echt op een andere manier meten en analyseren is en dus ook even wennen.

Google Analytics 4 certificaat

Omdat het ook voor mij wennen en zoeken is in GA4, heb ik me de afgelopen weken hier wat verder in verdiept en kan met trots zeggen dat ik er een nieuw certificaat erbij heb. Namelijk die van Google Analytics 4. Eerlijkheidshalve moet ik er ook bij zeggen dat dit net zo werkt als leren auto rijden. In theorie ken ik het maar echt leren doe je dit soort dingen in de praktijk. (Daar ben ik druk mee bezig uiteraard.)

Instellen nieuwe analytics

Als je naar je analytics gaat (analytics.google.com) begeleid google je door de stappen heen. Mocht je meer uitleg erbij willen, kijk dan in mijn blog google-analytics-4-versus-universal-analytics. Daar staan de stappen uitgelegd inclusief afbeeldingen.

Wil je het bericht delen? Dat kan middels deze sharebuttons

1 comments on “Google Analytics 4 (GA4)”

  1. Pingback: Help Analytics houdt er mee op - DaaromM!

Comments are closed.