• Slider Image

5 Mythen of feiten over vrouwen en ondernemerschap?

Ik lees regelmatig Wordstream Blogs en zo zag ik een interessante studie voorbij komen over mythes/ feiten rondom vrouwen en het ondernemerschap. Als vrouwelijk ondernemer kon ik niet anders dan dit artikel samenvatten en vertalen. Het onderzoek speelt zich in de VS af, maar is ook voor Europa interessant. Hieronder een samenvatting (en vertaling) van de blog.

5 stellingen

1. Meer mannen (dan vrouwen) starten hun eigen bedrijf.
2. Bedrijven van vrouwen zijn met name “lifestyle”bedrijven.
3. Bedrijven van mannen hebben gemiddeld meer winst.
4. Mannen en vrouwen hebben dezelfde problemen met het vinden van financiering.
5. Mannelijke ondernemers hebben meer vertrouwen in het succes van hun bedrijf.

Voordat je verder leest, stel ik voor dat je eerst voor jezelf antwoorden op deze vragen geeft. Wat denk jij?

ad 1. Meer mannen starten hun eigen bedrijf

Uit het onderzoek hebben 47% van de vrouwelijke respondenten aangegeven een bedrijf te zijn begonnen het afgelopen jaar en 44% man. Oftewel Stelling 1 – Niet waar.

ad 2. Bedrijven van vrouwen zijn met name “lifestyle” bedrijven.

Lifestyle in de definitie van een bedrijf met als doel een bepaald inkomsten niveau te hanteren met weinig focus op groei en winst – Niet waar. Voor 62% van de vrouwelijke ondernemers geldt dat dit hun hoofdinkomen is en daar afhankelijk van zijn.

Lifestyle in de vorm van brache – Niet waar. De meeste bedrijven van vrouwen zijn in de gezondheid en educatie. Maar ook als er gekeken wordt naar de zakelijke dienstverlening geldt dat 19% van de vrouwelijke bedrijven hier op gericht zijn en bij mannen dit 15% is.

Kortom stelling 2 – Niet waarVrouwelijke ondernemers en branches

Voor de volledigheid  nog een mooie grafiek

3. Bedrijven van mannen hebben gemiddeld meer winst.

Zowel bij de mannen als vrouwen werd 15,5% statische winst voorspelt in 2018. Daarin dus geen verschil. Echter voorspelde verliezen komt bij de mannen op 9,5% en de vrouwen op 9%. Kortom daarin doen de vrouwen het iets beter dan de mannen. De verschillen zijn niet groot, maar het het is ieder geval niet zo dat de mannen meer winst genereren.

Als aanvulling daarop is in de laatste 10 jaar de winst bij ‘vrouwelijke bedrijven’ enorm gegroeid. Deze winst is zelfs groter dan van diverse grote bedrijven als Apple, Google, Microsoft, Sony en General Electrics bij elkaar!

Winst vrouwelijke bedrijven

Steling 3 – Niet waar

Ad 4. Mannen en vrouwen hebben dezelfde problemen met het vinden van financiering.

Helaas blijkt dat bij het geven van financiering men blijkbaar nog niet op de hoogte is van bovenstaande gegevens. In 2014 bleek uit een ‘Senate study’ dat maar 4% van de leningen naar kleine bedrijven naar vrouwen toegaat. Het gevolg is dan ook de mannen sneller op zoek gaan naar financiering dan vrouwen (34% vs 25%) en dat de vrouwen die het toch proberen een kleinere kans hebben op deze financiering (38% vs 31%). Dit beperkt de groei van de ‘vrouwelijke bedrijven’.

Stelling 4 – Waar (helaas)

5. Mannelijke ondernemers hebben meer vertrouwen in het succes van hun bedrijf.

Er zijn geen grote verschillen in de gerapporteerde successen tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers. De resultaten waren als volgt

  • hebben het moeilijk: 33% man – 34% vrouw
  • stabiel (blijft even groot): allebei 32%
  • groeit in grootte en/of winst: 28% man – 29% vrouw
  • enorme groei: 7% man – 5% vrouw

Kortom ongeveer gelijk en dus geen bewijs dat dat mannelijke ondernemers meer vertrouwen in hun succes hebben dan vrouwen. Stelling 5: Niet waar

4 Van de 5 stellingen blijken in dit artikel Niet waar. Vrouwen zijn de afgelopen jaren een belangrijke rol in de economie gaan spelen als ondernemer en kunnen niet langer onderschat worden.

Wil je het originele artikel lezen? Klik dan hier

Wil je het bericht delen? Dat kan middels deze sharebuttons