• Slider Image

Bots en online vindbaarheid

Je hoort waarschijnlijk regelmatig over bots op je website. Maar wat zijn dat? Wat doen ze? Doen ze kwaad? En wat hebben bots met je online vindbaarheid te maken? In dit blog een korte uitleg

Wat zijn bots

Bots is geautomatiseerd internetverkeer, die het websitebezoek van een echte gebruiker kan nabootsen of zelfs vervangen. Bots zijn er om verschillende redenen. Afhankelijk van die reden zijn het goede bots of slechte bots.

Goede bots

Zonder (goede) bots zou internet niet goed kunnen werken. Bijvoorbeeld zoekmachines – Google, Bing, Ask, enzovoort – maken gebruik van bots om websites te crawlen. Als ze dat niet zouden doen, dan zouden ze niet weten welke websites ze moeten tonen als men een zoekopdracht intikt. Ook gebruikt je eigen website zeer waarschijnlijk bots om de website te monitoren, is de server nog online, wat is de laadtijd enzovoort. Zo zijn er nog meer goede bots te noemen. Oftewel goede bots hebben de intentie om jouw website ervaring en die van je bezoekers te optimaliseren.

Slechte bots

Bij slechte bots ligt de intentie anders, zoals het verzamelen van gegevens, onbetrouwbare links verspreiden, jouw content ongeautoriseerd gebruiken enzovoort. Deze bots zorgen voor de slechte reputatie.

Bots en online vindbaarheid

Het is duidelijk dat je niet wilt dat deze slechte bots jouw website ondermijnen. Maar daarnaast hebben teveel bots ook effect op je vindbaarheid. Voor elk botbezoek aan je website wordt er namelijk een HTTP verzoek gedaan aan de server voor informatie. De server moet daarop reageren en dat kost altijd een beetje tijd. Niet veel, maar toch. Als er veel botverzoeken zijn dan kan dat je server dus veel tijd kosten en daarmee je website vertragen. Dat heeft vervolgens weer effect op je vindbaarheid. Het is dus belangrijk om niet meer dan nodig (goede) botbezoeken te hebben en te houden.

Een goede websitehost maakt het verschil, aangezien de server een belangrijke schakel is in dit verhaal. Op websiteniveau (websitebeheer) zijn er eventueel diverse tools die je kunt gebruiken. Let wel voorkom onnodige plugins aangezien teveel plugins je website ook kunnen vertragen.

Heb je vragen hierover of over je website en vindbaarheid? Neem vrijblijvend contact op.

Wil je het bericht delen? Dat kan middels deze sharebuttons