• Slider Image

Digitalisering en Milieu

De afgelopen maanden is er veel te doen geweest (en de komende jaren zal dat zeer waarschijnlijk ook blijven) rondom stikstof, CO2 uitstoot en verduurzaming. Denk bijvoorbeeld aan de boerenprotesten, de ongekende stijging in gas- en energieprijzen door o.a. de oorlog in Oekraïne, de hoge wereldwijde temperaturen met al zijn gevolgen als bosbranden, overstromingen en water tekort. Grote problemen die niet eenvoudig zijn op te lossen. Echter ben ik van mening dat alle kleine beetjes helpen en je zelf kunt kijken wat voor jou realiseerbaar is om daaraan bij te dragen. Dat is ook de reden voor dit blog Digitalisering en Milieu. Het is namelijk relatief onbekend dat er ook besparingsmogelijkheden liggen op het front van digitalisering.

Digitalisering

De digitale wereld is handig en snel en de afgelopen jaren enorme ontwikkeld. Helaas met tegenstrijdige effecten op het milieu. Positief is dat er minder geprint wordt, met papierbesparing tot gevolg (en dus ook minder ontbossing). Is door het meer thuiswerken, i.v.m. de coronapandemie, minder verkeer en daardoor ook minder CO2 uitstoot. Negatief is dat digitalisering ook meer energieverbruik betekent en daarmee ook CO2 uitstoot en verbruik van grondstoffen. Bij energieverbruik kun je denken aan het opladen van alle apparaten, producten van apparaten, online meetings en mail- / appverkeer, opslag van bestanden.

Milieu

Een aantal gegevens op een rijtje

  • Nederland heeft 189 datacentra
  • Datacentrum van Google in Groningen (Eemshaven) gebruikt evenveel energie als 400.000 huishoudens. Dat zijn alle huishoudens van Groningen en Drenthe bij elkaar.
  • Wereldwijd komt 3,9% van de CO2 uitstoot van de ICT (dat is meer dan de luchtvaart). Hiervan komt 19% van datacentra, 16% van netwerken, 20% van apparaten en de rest (45%) van de productie van apparaten.
  • Als je elke dag voor een jaar lang 1 mail verstuurt, stoot je evenveel CO2 uit als 50 km rijden met een auto. Oftewel stuur je 20 mails/ dag, wat denk ik dichter bij de werkelijkheid ligt, dan is dat gelijk aan 1.000 km met de auto.

NB1. Nederland is koploper in het aantal datacentra het i.v.m. gunstige klimaat – koele lucht en relatief goed koop (groene) stroom

NB2. Datacentra zijn zich bewust van hun energie verbruik en proberen zoveel mogelijk groene stroom te gebruiken maar helaas is dat er (nog) onvoldoende. Ook zijn ze bezig met zoeken naar oplossingen bijvoorbeeld in restwarmte. Echter zal het nog wel even duren voordat daar goede oplossingen voor zijn.

Wat kunnen wij zelf doen om de negatieve effecten van digitalisering op het milieu te verminderen?

  1. Check op je apparaten welke toepassingen veel opslag kosten. Video’s, programma’s, afbeeldingen en games zijn doorgaans toepassingen waarvoor veel opslag voor nodig is.
  2. Maak bewuste beslissingen wat je wel en niet opslaat en hoe lang je het opslaat
  3. Loop regelmatig door je mailbox en gooi oude mails weg, vooral als daar (grote) bijlagen bij zitten.
  4. Verstuur geen onnodige mails met ‘bedankt’ of 👍🏻 ‘tot vanavond’ enzovoort
  5. Voorkom dubbele opslag. Er zijn diverse opslagmogelijkheden en soms is het automatisch ingesteld, wat overigens heel handig is, maar ook voor dubbele opslag kan zorgen. Check daarom of je dingen dubbel opslaat op bijvoorbeeld je telefoon, computer, google cloud, icloud (apple), onedrive (microsoft) en dropbox.

Eerlijk is eerlijk, terwijl ik dit blog over digitalisering en milieu schrijf, realiseer ik me dat ook ik het een en ander te doen heb om mijn steentje bij te dragen en dat zal me niet van de ene op de andere dag lukken. Desalniettemin is bewustwording stap 1.

Ik denk nu vaker na over het versturen van een berichtje, ik stel in dat ik met een vaste frequentie mijn mailbox doorloop en plan momenten in om te checken waar wat allemaal opgeslagen wordt in welke cloud (zakelijk en privé), zodat dat geoptimaliseerd wordt. Doe je met me mee?

Heb jij vragen n.a.v. dit artikel of wellicht suggesties? Laat het weten.

Contact

Bronnen o.a.: https://alivetoearth.org/nl/ecotips/ruim-je-data-in-de-cloud-op-voor-het-klimaat/ en https://wearealbert.org/2021/11/04/groen-gedrag-in-jouw-cloud-opslag/

Meer Blogs van DaaromM zijn te vinden op https://www.daaromm.nl/blogs-en-nieuwsbrieven/

Wil je het bericht delen? Dat kan middels deze sharebuttons

1 comments on “Digitalisering en Milieu”

  1. Pingback: DaaromM Nieuwsbrief 2022-3 Herfstnieuws - DaaromM!

Comments are closed.