Domeinclaims

“Goedemiddag, u ben de eigenaar van het domein daaromm.nl. Wij hebben de attentieplicht u erop te wijzen dat iemand anders het domein daaromm.com wil claimen. Wij hebben onze twijfels bij de aard ervan en attenderen u daarom op deze aanstaande claim.”

Heb jij ook weleens zo’n ‘domeinclaim’ telefoontje gehad? Een tijdje geleden had ik zo’n telefoontje. En ondanks dat ik redelijk dacht te weten hoe het zat, ging ik toch twijfelen. Het verhaal klonk wel plausibel en het kostte ook niet direct geld. Toen ik wat verder ging vragen, bleek dat ze me een aanbod wilden doen. Ik moest een paar tientjes (meende ik) betalen om het domein veilig te stellen (domein te claimen) en dan zou een concollega dat niet meer kunnen. Toen ik meldde dat ik dat domein toch ook via mijn eigen host kon regelen, ontkenden ze dat niet maar werd er lichtelijk meer druk gelegd om het nu maar gelijk met hen te regelen. Daar ging ik niet op in. Het eerstvolgende telefoontje dat ik pleegde was naar mijn hostingbureau (Webfactor) om mijn vermoeden van oplichting te verifiëren (je weet immers maar nooit). Hij beaamde dit meteen.

Advies bij dergelijke telefoontjes of mailtjes

Hoe weet je / kun je checken dat een dergelijk telefoontje of mailtjes oprecht is?

  1. Allereerst is het goed om te weten dat attentieplicht over URL domeinclaims niet bestaat.
  2. Ga niet direct op een aanbod in ook al klinkt het goed en kost het niet veel (en moet je snel beslissen).
  3. Heb je een mail gehad klik niet op de link. Eventueel kun je googlen op bedrijfsnaam of onderwerp. Mogelijk zie je dan meteen meldingen van fraude, maar misschien ook een goed uitziende website. Indien het laatste dan is het nog geen zekerheid dat het betrouwbaar is. Hele slimme oplichters hebben soms een goed uitziende website klaar staan.
  4. Twijfel je of het verhaal klopt, neem dan contact op met je eigen hostingbureau en leg ze het verhaal voor. Zij weten vaak wat wel en niet klopt en kunnen aangeven of het een reële situatie betreft of niet.
  5. Heb je eigenlijk wel interesse in die andere URL en deze is nog vrij is (o.a. te checken via SIDN – zorgeloos online), kan ook jouw hostingbureau dit voor je claimen. Dat hoeft niet via het bureau te gaan dat jou erover gebeld heeft. Overigens kost een domein claimen vaak maar een paar euro per jaar. (Let wel dan heb je nog geen website op het domein/ de URL en ook nog mail.)

Wil je het bericht delen? Dat kan middels deze sharebuttons